Notícies

Eugeni Bosch Margalef, expresident de l’APT, rep el Trofeo Federación

En el marc del LIX Congreso Nacional Belenista que va organitzar la Federación Española de Belenistas juntament amb l’Asociación Cultural Belenista de Córdoba, celebrat a la ciutat andalusa del 4 al 7 de novembre de 2021, es van lliurar els Trofeos Federación. A proposta de l’Associació Pessebrista de Tarragona (APT), aquest reconeixement va recaure en l’Eugeni Bosch Margalef, expresident de l’APT.

Eugeni Bosch va néixer a Tarragona el 27 de juny de 1955. La seva afició al pessebre li ve de ben petit ja que els seus pares muntaven un pessebre amb suro i molsa en un racó del menjador familiar. La molsa s’havia recol·lectat, prèviament, durant una excursió a la muntanya. Després venia la màgia de les figures populars de fang, que encara conserva, i que els seus avis o pares havien comprat per Nadal; es guardaven embolicades amb paper en una caixa de sabates i a les quals any rere any anava afegint-hi alguna peça.

Als catorze anys comença a col·leccionar figures de diferents escultors; notable col·lecció que ha anat ampliant ininterrompudament fins al 2015.

El 1970 i anys successius participa en diferents concursos, tant a la categoria familiar com a la d’entitats.

Entra a l’Associació Pessebrista de Tarragona i forma part de la Junta Directiva coincidint en una època en què s’organitza a Tarragona el XIX Congreso Nacional Belenista, així com la celebració dels cinquanta anys de l’Associació.

Juntament amb altres aficionats de la ciutat, el 1986 crea l’Agrupació Amics del Pessebre, organitzant diverses exposicions de diorames de gran format que tenen un gran èxit.

L’any 2000, coincidint amb el difícil moment que travessa l’Associació Pessebrista, es fa càrrec de la seva presidència, la qual ostenta fins a l’any 2015. Durant aquesta etapa l’entitat recupera la tradició de muntar per Nadal una gran exposició amb diorames de gran format, així com exposicions de figures al Port de Tarragona, la Diputació, etc., que col·loquen l’Associació Pessebrista entre les primeres de l’Estat.

També durant el seu mandat tenen lloc els actes de celebració del 75è aniversari de l’Associació. I el 2008, amb motiu dels vuitanta anys, Tarragona acull la 39 Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears i la XII Biennal del Pessebre Català.

El 2016 i el 2017 ostenta la vicepresidència de la associació, i el 2018 passa a ser un soci més de l’entitat.

En no poder desplaçar-se a Còrdova per recollir el trofeu, aquest li va ser lliurat a Tarragona per Maria Antònia Martorell, presidenta de la Federación Española de Belenistas i membre de l’APT (foto).